Alt du trenger å vite om søkemotoroptimalisering (SEO)

Alt du trenger å vite om søkemotoroptimalisering (SEO)

Denne artikkelen dekker essensen av SEO, fra grunnleggende prinsipper til avanserte strategier.

Hva menes med SEO?

SEO står for søkemotoroptimalisering, som i praksis betyr å øke mengden og kvaliteten på trafikken til din nettside gjennom organiske søkemotor resultater (SERP). Med SEO kan du øke ytelsen til din nettside og nå flere potensielle kunder. SEO er også en forkortet form av ordene Search Engine Optimization. Søkemotoroptimalisering (SEO) er en prosess som kan hjelpe nettsider å bli synligere og rangere høyere i søkeresultatene til søkemotorer som Google.

For å oppnå dette benytter man seg av en rekke tiltak som kan påvirke synligheten og rangeringen, som for eksempel å forbedre innholdet og strukturen på nettsiden, legge til nøkkelord og -uttrykk i teksten, og bygge lenker til nettsiden fra andre nettsider. Søkemotorene evaluerer nettsider ut fra en rekke kriterier, blant annet hvor relevant nettsiden er for et gitt søk, hvor mye konkurranse nettsiden har, og hvor ofte nettsiden blir oppdatert. For å oppnå bedre rangering i søkemotorene er det derfor viktig å følge med på oppdateringene til Google. Dette er en del av en god SEO strategi.

SEO handler i stor grad om å finne informasjon som hjelper nettsiden din til å rangere bedre. Alle ønsker å rangere høyere i Google søk, og det er her en god SEO strategi kommer inn. SEO strategi er det som hjelper deg med å optimalisere innholdet ditt for bedre rangering.

Hvorfor er SEO viktig?

Målet med SEO er å rangere høyere på søkemotorer som Google. Nettsider som rangerer høyere, får naturligvis flere klikk. Søkemotoroptimalisering kan benyttes for å øke trafikken til en nettside, og er spesielt effektivt når man ønsker å markedsføre et produkt eller tjeneste og er spesielt effektivt for nettsider som er rettet mot en bestemt målgruppe. Med andre ord bør du benytte deg av SEO. Det handler ikke om å få flere besøkende, det handler om å få flere kvalifiserte besøkende. Det er her hvor god SEO kommer inn.

‍Er du klar for å lære deg litt SEO? La oss begynne!

SEO inkluderer strategier du kan bruke for å øke trafikken på en nettside. Trafikk fra søkemotorer er også kjent som organisk søk. Besøkende søker aktivt etter det du tilbyr og har en tendens til å komme oftere. Det kan være en utfordring å være foran dine konkurrenter, men det er akkurat i det øyeblikket søkemotoroptimaliseringen kommer inn i bildet. Hvis du er klar til å jobbe med søkemotoroptimalisering, kan du begynne å lage innhold som er relevant for dine produkter eller tjenester.

Hvis du arbeider med at Google og andre søkemotorer skal lese og forstå innholdet på din nettside, vil du rangere høyere i søkeresultatene. For å skille deg ut må du først starte med å forstå hvordan optimalisering fungerer på søkemotorer. Jeg har alltid sammenlignet denne prosessen med et spill. Dette spillet har regler, og det er Google som setter disse reglene. Hvis vi kjenner til disse reglene og spiller spillet i henhold til reglene, er det svært lite sannsynlig at vi vil mislykkes. Men husk, det tar tid å se resultater.

Hvordan fungerer egentlig søkemotorer?

Det er mange faktorer som bestemmer resultatene i SERP, men de viktigste er relevans, autoritet og tilpasning. Det er viktig å ta hensyn til disse faktorene, ettersom Google og andre søkemotorer vil kun belønne de mest relevante og kompetente sidene. Google er en søkemotor av høy kvalitet. Med Google får du en kvalitetsopplevelse og ekte belønning etter riktig innsats. Så hvis vi hjelper Google med å få en kvalitetsopplevelse, vil vi få belønningen på kort tid. Dette innebærer å produsere kvalitetsinnhold, å optimalisere nettsiden i henhold til regler, å jobbe for besøkende og ikke for søkemotorer. I noen tilfeller kan tilpasning også påvirke det endelige resultatet. Et eksempel kan være personalisering: det kan være stedsinformasjon, brukerens søkelogg, den brukte enheten eller sosiale forbindelser. Dette er alle faktorer som kan påvirke din SEO-strategi.

Søkemotorer, spesielt Google, gjør endringer med algoritmer hvert år. Målet er å gi mer relevante resultater til besøkende. Som nevnt ovenfor: De gjør alle slags forbedringer og endringer for å gi en bedre kvalitetsopplevelse. Noen endringer er store og påvirker et stort antall nettsider. Noen er små hvor du knapt forstår hva de endringene er. Det er derfor det er viktig å holde seg oppdatert og tilpasse din SEO-strategi etter disse endringene.

Det har vært noen få store Google-oppdateringer det siste året. Jeg kommer til å dele mer detaljert innhold om algoritmer på slutten. En viktig ting å huske: søkemotorer jobber alltid for å vise de beste sidene for akkurat den informasjonen du er på utkikk etter. Det er her SEO- analyse kommer inn.

Fordelene med søkemotoroptimalisering

Økt synlighet 

Ved hjelp av søkemotoroptimalisering vil din bedrift bli mer synlig for brukere som søker etter produkter eller tjenester som din bedrift tilbyr. Dette vil øke trafikken til din nettside, noe som igjen kan føre til økt salg og flere kunder. Dette er en av de mest relevante fordelene med SEO.

Bedre rangering

Ved hjelp av søkemotoroptimalisering vil din nettside opptre høyere oppe på resultatsiden når brukerne søker etter produkter eller tjenester som din bedrift tilbyr. Dette vil øke konverteringen fra besøkende til kunder.

Økt konkurranseevne

Ved å optimalisere din nettside for søkemotorer vil du kunne ta igjen konkurrenter som ikke benytter seg av slik optimering. I dette tilfellet er det viktig å få til en konkurrentanalyse. Dette er en viktig del av SEO-analysen.

Hvordan får du autoritet hos Google?

Du får autoritet hos Google ved å publisere mye innhold, være aktiv på sosiale medier og være tilgjengelig for spørsmål fra leserne dine. Ved å levere høykvalitetsinnhold vil du etter hvert bli ansett som en ekspert på ditt område, og dette vil gi deg en fordel når det kommer til synlighet i søkemotorene. Det er også andre aspekter som vil påvirke din autoritet:

Tilnærming til søkemotoroptimalisering

Black hat SEO, white hat SEO og grey hat SEO er tre forskjellige tilnærminger til søkemotoroptimalisering (SEO). Disse begrepene refererer til ulike metoder og praksiser som brukes for å oppnå høyere rangering i søkemotorresultatene. La oss se nærmere på hver av disse tilnærmingene:

Black hat SEO:

Bruker manipulative teknikker for å forbedre rangeringen i søkemotorresultatene.
Inkluderer praksiser som er i strid med søkemotorers retningslinjer.
Eksempler på black hat SEO inkluderer skjult tekst, nøkkelordspamming, link farming og innholdskopiering.
Gir ofte kortsiktige resultater, men kan føre til alvorlige straffer fra søkemotorer, inkludert rangeringsfall eller utestengelse.


White hat SEO:

Fokuserer på å følge søkemotorers retningslinjer og beste praksiser.
Bygger en solid og pålitelig online tilstedeværelse gjennom etisk praksis.
Inkluderer produksjon av høykvalitets innhold som er relevant og verdifullt for brukerne.
Optimaliserer nettsiden teknisk for å forbedre brukeropplevelsen og søkemotorers forståelse av innholdet.
Bygger autoritære og naturlige lenker ved å dele verdifullt innhold og samarbeide med andre relevante nettsteder.
Gir mer langsiktige og bærekraftige resultater i søkemotorrangeringer.

Grey hat SEO:

En blanding av black hat og white hat SEO-praksiser.
Kan omfatte teknikker som ikke er direkte i strid med søkemotorers retningslinjer, men likevel kan være tvilsomme eller grenser til å være urettferdige.
Eksempler på grey hat SEO inkluderer bruk av lenker fra private bloggnettverk, betalte gjesteinnlegg og innholdsproduksjon primært for søkemotorer.
Risikoen for straff fra søkemotorer er lavere sammenlignet med black hat SEO, men det er fortsatt viktig å være forsiktig og følge utviklingen i søkemotorers retningslinjer.
For å oppnå bærekraftig suksess i SEO er det anbefalt å følge white hat SEO-prinsippene. Ved å produsere høykvalitets innhold, optimalisere nettsiden teknisk og bygge naturlige og relevante lenker, kan man forbedre rangeringen i søkemotorresultatene og skape en pålitelig og verdifull online tilstedeværelse. Det er viktig å være oppmerksom på at søkemotorer kontinuerlig oppdaterer sine algoritmer, og det er derfor viktig å holde seg oppdatert på de siste retningslinjene og beste praksiser.

Søkeordsanalyse

Søkeordsanalyse er et viktig verktøy for å forstå hvilke ord og fraser som brukes for å finne informasjon om et bestemt tema på Internett. Ved hjelp av søkeordsanalysen kan du finne ut hvilke ord og fraser som er viktige for å rangere høyt på søkemotorer som Google. Ved å optimalisere nettsiden din for disse ordene og frasene, kan du øke sjansen for at nettsiden din rangerer høyt på søkeresultatene. Tilsyvende og sist er det jo det som trengs for å lage godt innhold.

Teknisk SEO

Teknisk SEO er prosessen med å optimalisere en nettside for søkemotorer, men det kan også innebære aktiviteter som har som mål å forbedre brukeropplevelsen. Det er flere grunner til å jobbe med teknisk SEO. Den viktigste grunnen er at dette er den eneste måten å sikre at alle besøkende på nettsiden ditt får den beste opplevelsen. Med teknisk SEO sikrer du at siden din fungerer som den skal, at den er rask og at den er tilgjengelig for alle besøkende, uansett hvilken enhet de bruker. Søkemotorer legger vekt på en rekke faktorer når de rangerer sider, og det er derfor viktig å optimalisere med utgangspunkt i disse faktorene dersom man ønsker å oppnå gode resultater i søk. Dette er en del av å jobbe med søkemotoroptimalisering.


Hvordan optimalisere for teknisk SEO?

Vanlige oppgaver knyttet til teknisk SEO inkluderer følgende:

 • Oprette en sitemap
 • Opprette en SEO-vennlig nettside struktur
 • Forbedre hastigheten på nettsiden
 • Utvikle en mobilvennlig nettside
 • Finne og løse problemer med duplisert innhold
 • Skaffe kvalitetslenker
 • Bruk av HTTPS

Les mer om teknisk SEO her: https://www.reklamedia.no/artikler/hva-er-teknisk-seo-10-viktige-faktorer-for-din-nettside

Off page SEO

Ekstern optimalisering handler om å bygge lenker til din side fra andre nettsider. Dette kan øke autoriteten og synligheten til din nettside på søkemotorer. Det er flere måter å bygge lenker på, inkludert gjesteblogging, sosiale medier, og innholdsdeling. Det er viktig å merke seg at kvaliteten på lenkene er viktigere enn kvantiteten. Søkemotorer vurderer kvaliteten på lenkene som peker til din side, og lenker fra høykvalitets nettsider vil ha en større innvirkning på rangeringen din enn lenker fra lavkvalitets nettsider.

Hvordan optimalisere for off page seo?

Disse metodene kan brukes for å optimalisere autoriteten på din nettside og øke organisk søketrafikk:

Lenke bygging:

 • Metode for å skaffe kvalitetsrike lenker fra eksterne nettsider til ditt eget nettsted.
 • Bidrar til å øke nettstedets autoritet og synlighet i søkemotorresultatene.
 • Bygge relevante og naturlige lenker fra pålitelige kilder.
 • Viktigheten av kvalitet fremfor kvantitet i link building.

Innholdsmarkedsføring:

 • Markedsføringsstrategi som fokuserer på å skape og distribuere verdifullt og relevant innhold.
 • Mål om å tiltrekke, engasjere og bygge tillit hos målgruppen.
 • Bruk av ulike kanaler som nettsider, sosiale medier og videoer for å dele innhold.
 • Vurdering av målgruppens behov, kreativ innholdsproduksjon og kontinuerlig evaluering av resultater.

Lokal SEO:

 • Strategi for å øke synlighet og rangering i lokale søk.
 • Spesielt viktig for bedrifter med fysiske lokasjoner eller som betjener et geografisk område.
 • Inkluderer optimalisering av innhold, opprettelse av Google My Business-profil, oppmuntring til anmeldelser og deltakelse i lokale arrangementer.
 • Målet er å nå ut til potensielle kunder i nærområdet og øke lokal tilstedeværelse.

On page SEO

On page seo er den typen optimalisering som er relatert til endringer som er gjort på nettsiden. Det er flere grunner til at dette er viktig. For det første er det viktig fordi det kan øke trafikken til nettsiden din. For det andre kan det bidra til å øke konverteringsraten, noe som betyr at flere besøkende vil klikke på annonsene dine eller kjøpe produktene dine. Og for det tredje kan det hjelpe deg med å rangere høyere på søkemotorene, noe som igjen vil trekke flere besøkende til nettsiden din. Det finnes en rekke metoder å gjøre det på og det er ingen fasit på hvilken metode som er best for en bestemt nettside. Det vi vet er at alle nettsider bør ha kvalitetsinnhold.

5 tips for kvalitetsinnhold

Hvordan optimalisere for On page SEO?

Vanlige oppgaver du bør utføre for optimalisering av On page SEO er følgende:

 • Du bør publisere nyttig innhold som er relevant for din bransje
 • Sørg for at dine kunder blir værende på din hjemmeside et par minutter
 • Du bør bruke en unik tittel og meta beskrivelse for hver side
 • Sørg for å bruke tittelkoder (H1-H6) på riktig måte
 • Vær oppmerksom på bildeoptimalisering
 • Sørg for at du har et mobilvennlig nettside med top speed.
 • Bruk søkeord og fraser som er relevante for produktet eller tjenesten du tilbyr
 • Legg til lenker fra andre nettsider som er relevante for produktet eller tjenesten du tilbyr
 • Bruk søkemotorene selv for å teste effekten av ulike optimalisering strategier
 • Gi besøkende mulighet til å abonnere på nyhetsbrev fra din nettside

Viktige begreper å kunne når du jobber med On-page SEO 

Når du jobber med on-page SEO, er det noen viktige begreper du bør kjenne til. Dette inkluderer begreper som tittelkoder, metadescriptions, headerkoder (H1, H2, H3, etc.), alt-tekster for bilder, intern lenke bygging, og nøkkelord optimalisering. Å forstå disse begrepene vil hjelpe deg å lage en mer SEO-vennlig nettside.

Hvorfor er nøkkelord viktig for SEO? 

Nøkkelord er viktig for SEO fordi det er de frasene som brukere skriver inn i søkemotorer når de leter etter informasjon. Ved å optimalisere din nettside for relevante nøkkelord, kan du hjelpe søkemotorer å forstå hva din nettside handler om, og dermed øke sjansene for at nettsiden ditt vises i søkeresultatene når noen søker etter disse nøkkelordene.

Feilen de fleste gjør er å ikke søke etter det riktige nøkkelordet. Målet er å inkludere viktige nøkkelord som beskriver innholdet vi forbereder. Dette vil gjøre oss mer synlige i søkemotorer og bidra til mer belønning med søkeordene vi har funnet.

La oss nå undersøke vårt anvendte eksempel:

Eksempel 1

La oss si at du eier et selskap som selger mobiltelefoner. Bruker søker etter “iphone”.

Med dette ordet vil du kanskje være i en god posisjon på søkeresultat-sidene. Dette er et veldig etterspurt nøkkelord og samtidig veldig konkurransedyktig. I tillegg er det viktig å bemerke at besøkende ikke er ute etter å kjøpe en telefon, men kanskje ute etter bilder og litt informasjon. Dette vil du se når søket ikke gir konverteringer.

Eksempel 2

Bruker søker etter “iPhone 12 PRO 512 GB svart”.

Dette er et langt nøkkelord ( long tail keyword ) og er ikke like ofte søkt som nøkkelordet “iphone”. Dette søket er imidlertid et ord som er svært relevant for din nettside, og som sannsynligvis vil være konkurransedyktig og føre til konverteringer. Med dette ordet vil du være i en bedre posisjon på kortere tid.

Nøkkelordforskning er en av de viktigste delene av SEO-prosessen. Alt handler om hva du ønsker å gjøre med konverteringer eller innkommende trafikk. Ønsker du mer trafikk eller ønsker du trafikk som vil generere flere konverteringer?

Les mer om On-Page SEO her: https://www.reklamedia.no/artikler/on-page-seo-en-guide-for-nybegynnere

Hvordan søker jeg etter informasjon for mitt SEO-arbeid? 

Når du søker etter informasjon for ditt SEO-arbeid, er det viktig å bruke pålitelige kilder. Dette kan inkludere SEO-verktøy som Google Analytics og Google Search Console, og nettsider som Search Engine Journal. Du kan også finne verdifull informasjon ved å følge ledende SEO-eksperter som Neil Patel på sosiale medier.

Hvordan kan jeg måle min SEO-ytelse? 

Det er flere måter å måle SEO-ytelsen på. Du kan bruke verktøy som Google Analytics for å spore trafikk, konverteringsrater, og andre viktige metrikker. Du kan også bruke Google Search Console for å se hvilke nøkkelord din nettside rangerer for, og hvordan det presterer i søkeresultatene. Andre SEO-verktøy, som Ahrefs, Moz, Screaming frog, kan også hjelpe deg med å spore rangeringer, backlinks, og andre viktige SEO-metrikker.

Hva koster SEO?

Det er viktig å merke seg at kostnadene for SEO kan variere sterkt, og for en mer detaljert oversikt over potensielle SEO priser, kan du besøke vår dedikerte side. Kostnadene for søkemotoroptimalisering (SEO) kan variere sterkt avhengig av flere faktorer, inkludert omfanget av prosjektet ditt, spesifikke krav, byrået du velger å jobbe med, og mer. Her er en generell oversikt:

SEO på egen hånd

Hvis du har grunnleggende kunnskap om SEO og har tid til å implementere det selv, kan du minimere kostnadene. Men husk at SEO krever kontinuerlig innsats og oppdatering, og det kan ta tid før du ser resultater.

SEO Konsultasjon

Konsulenter kan belaste per time (vanligvis mellom 1300 og 2000 NOK per time) eller per prosjekt. Dette kan være en effektiv løsning hvis du har et internt team som kan implementere de foreslåtte strategiene, men trenger veiledning.

Månedlig SEO Tjenester

Mange SEO byråer tilbyr månedlige pakker, der de håndterer alle aspekter av SEO for deg. Disse kan variere mellom 20.000 og 50.000 NOK per måned, avhengig av omfanget av tjenestene.

Prosjekt basert SEO

For større engangsprosjekter, kan byråer belaste en flat rate basert på omfanget av prosjektet. Dette kan være noe fra 100.000 til 500.000 NOK, avhengig av prosjektets kompleksitet.

Husk at disse er omtrentlige priser, og det faktiske beløpet kan variere avhengig av mange faktorer. Det er viktig å huske at SEO er en langsiktig investering, og det kan ta flere måneder å se betydelige resultater.

Konklusjon

SEO er en viktig del av enhver digital markedsføringsstrategi. Ved å optimalisere nettsiden ditt for søkemotorer, kan du øke synligheten, tiltrekke mer trafikk, og konvertere flere besøkende til kunder. Det er mange aspekter av SEO, fra teknisk SEO til innholdsmarkedsføring, og det kan være lurt å jobbe med en SEO-ekspert eller et digitalt markedsføringsbyrå for å sikre at du får mest mulig ut av innsatsen din.