Hva er en URL-adresse?

Hva er en URL-adresse?

Utforsk alt om URL-adresser: struktur, komponenter som protokoll, domene, sti, og mer for effektiv webnavigering.

En URL-adresse, eller Uniform Resource Locator, er en unik adresse som identifiserer en bestemt ressurs på internett. Den består vanligvis av protokollen som brukes, domenenavnet, og den spesifikke stien til ressursen.

Hva består en URL av?

En URL består av protokoll, domenenavn, sti, parametere og eventuelle ankre.

Hvordan er en URL-adresse strukturert?

En URL-adresse er strukturert på følgende måte: protokoll://domene/sti. Protokollen angir hvilken protokoll som brukes, domenet representerer nettstedet, og stien indikerer den spesifikke plasseringen av ressursen på nettstedet.

Protokoll

Protokoll i en URL-adresse refererer til den spesifikke kommunikasjonsprotokollen som brukes for å få tilgang til en nettside. Vanlige protokoller inkluderer HTTP, HTTPS, FTP og mange flere. Protokollen spesifiserer hvordan data skal overføres mellom klienten (nettleseren) og serveren som vertskap for nettsiden.

Underdomene

Underdomene i en URL-adresse refererer til en del av domenenavnet som er plassert foran hoveddomenet. Det brukes vanligvis til å organisere og strukturere nettsider eller for å skille forskjellige deler av et nettsted.

Andrenivådomene

Andrenivådomene i en URL-adresse refererer til navnet som kommer rett etter protokollen og www (hvis det er tilstede), og før hoveddomenet. Det representerer vanligvis et mer spesifikt underområde eller en kategori av nettsiden.

Toppnivådomene

Toppnivådomene i en URL-adresse refererer til den siste delen av domenenavnet, som kommer etter siste punktum. Det representerer vanligvis landskoder (f.eks. .no for Norge) eller generiske kategorier (f.eks. .com for kommersielle nettsteder).

Sti

Sti i en URL-adresse refererer til den delen som kommer etter domenenavnet og eventuelle underdomener. Den angir den spesifikke plasseringen av en ressurs på nettstedet, for eksempel en bestemt side eller mappestruktur. Stien kan inneholde flere undermapper eller filnavn som hjelper med å organisere og strukturere innholdet på nettstedet.

På denne siden er stien /artikler/hva-er-en-url-adresse

Sideutvidelse

Sideutvidelse i en URL-adresse refererer til den siste delen av filnavnet i stien, som angir filtypen eller formatet til en bestemt side. Vanlige sideutvidelser inkluderer .html, .php, .asp, og .pdf, blant andre. Sideutvidelsen hjelper nettleseren med å forstå hvilken type innhold som skal vises og hvordan det skal behandles.

Parametere og ankre

Parametere og ankre i en URL-adresse er ekstra informasjon som kan legges til for å spesifisere spesifikke handlinger eller destinasjoner på en nettside. Parametere legges vanligvis til etter stien og separeres med spesifikke tegn, mens ankre legges til etter et #-tegn og brukes til å hoppe til en bestemt del av en side.

Eksempler på URL-adresser

Her er noen eksempler på URL-adresser:

  1. https://www.example.com/
  2. https://www.example.com/blog/
  3. https://www.example.com/products/product1/
  4. https://www.example.com/contact-us/

Disse eksemplene viser forskjellige URL-adresser som representerer ulike ressurser på en nettside.

Er URL-adresse og domenenavn det samme?

Nei, URL-adresse og domenenavn er ikke det samme. Et domenenavn er den delen av en URL-adresse som identifiserer et bestemt nettsted, mens en URL-adresse er en komplett adresse som inkluderer protokoll, domenenavn og eventuell sti til en spesifikk ressurs på nettstedet.

Hvordan lage URL-adresse?

For å lage en URL-adresse, må du først velge et passende domenenavn som er relevant for nettstedet ditt. Deretter kan du bruke en nettstedsbygger eller en CMS-plattform for å opprette og organisere sidene dine, og generere automatisk URL-adresser basert på sidetitler eller kategorier.

Hvor finner jeg min url-adresse?

Du kan finne URL-adressen til nettstedet ditt ved å se øverst i nettleservinduet når du er på nettstedet. URL-adressen vil vises i adresselinjen og vil begynne med protokollen (f.eks. https://) etterfulgt av domenenavnet og eventuell sti til den aktuelle siden.